Denna underbart vackra och sagolikt goda
marsipantårta, med färska jordgubbar,
vaniljkräm och vispgrädde, bakade min
rara och duktiga dotter åt mig till Mors Dag...
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Vaniljkräm:
4 dl gräddmjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 1/4 dl strösocker
3 msk maizena
Fyllning:
1 liter färska jordgubbar (hälften skivas och hälften mosas
lätt och blandas med lite rörsocker)
1 liter vispgrädde
Den avsvalnade vaniljkrämen.
Gör så här:
Tårtbottnen:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, sikta ner resten.
Smöra och mjöla en rund tårtform och klipp för säkerhets
skull en rondell av bakplåtspapper till bottnen.
Grädda i 175C i 35-40 min. Stjälp upp och låt kallna.
Vaniljkrämen:
Vispa ägg, maizena och hälften av sockret. Blanda ner
den kokande mjölken i äggblandningen - häll sedan tillbaka i
kastrullen och sjud tills krämen tjocknar. Tillsätt resten
av sockret och vaniljkornen. Låt svalna under plastfolie
i kylskåp. Sätt sedan i spritspåse så är det enkelt att
spritsa mellan bottnarna.
Dela tårtbottnen i tre rondeller och fukta lite runt kanterna med
citronvatten. Bred ut vaniljkrämen, jordgubbarna och vispgrädden
över alla bottnar och forma tårtan. Täck med mycket vispgrädde
och kavlad marsipan. Dekorera med marsipanrosor eller äkta
rosor. Linda in de avtagna stjälkarna i folie innan du sticker ner dem
i tårtan.
Tårtan är, om möjligt, ännu godare följande dag - ifall det råkar finnas nånting kvar ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar