5 dl vatten
13-14 dl ekomjöl av vete (plus ett par deciliter till mjölning och utbakning). Man kan också byta ut en del till eko rågmjöl, eller annat mjöl.
1 tsk torrjäst eller ca 5 g vanlig jäst
4,5 dl surdeg
1½ msk honung
1½ msk havssalt
2 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö, linfrö eller annat frö ..
Mät upp och blanda ihop alla ingredienser utom saltet och kör i degmaskin först 5 minuter på låg hastighet, sätt till saltet
och kör 7-8 minuter till på hög hastighet.
Mjöla och låt sen degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta försiktigt upp degen på bakbordet och dela till två bröd. Vik in
kanterna under och forma till två runda bröd.
Saknar fortfarande jäskorgar så jag använder två duschlag som
jag oljar, mjölar och sätter frön i botten, det går också bra.
Låt kalljäsa övertäckta under natten i kylskåp eller sval. Ta ut dem
på morgonen och låt degen "värma sig" ett par timmar i
rumstemperatur innan de gräddas.
Sätt ugnen på 240C, sätt in plåten samtidigt. När ugnen är
varm, ta ut plåten, mjöla och vippa försiktigt över brödet på plåten.
Duscha med blomspruta i ugnen, och ha en bunke med
vatten i ugnsbottnen så får du en knaprig yta på brödet.
Man kan grädda två bröd åt gången i en varmluftsugn men
jag gräddade ett i gången denna gång, ca 30-35 minuter.
Låt sen kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar