5 g jäst (eller 1 liten tsk torrjäst)
650 g fingervarmt vatten
650 g eco rågmjöl
100 g eco rågflingor
350 g durumvetemjöl eller fullkornsvetemjöl
450 g rågsurdeg
1 msk honung eller brödsirap
20 g salt
ca 20 g vardera av t.ex. linfrö, solrosfrö, torkade
tranbär eller russin, sesamfrö eller vad man önskar.
Häll det fingervarma vattnet i bakmaskinen och blanda ner jästen.
Använder man torrjäst sätts den i mjölet. Blanda i mjölsorterna och
kör i bakmaskinen ca 10 minuter. Blanda ner surdegen växelvis med mjölet
och blanda väl i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och blanda i 5 minuter till.
Blanda sist ner frön och bär.
Mjöla degen och forma till en rund klump. Låt jäsa under duk i 3 timmar,
dela degen i två delar. Vik degen inunder mot mitten och forma till
2 runda limpor. Låt limporna jäsa i mjölade korgar eller skålar ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 240 C med en plåt i och en bunke med vatten i ugnens botten.
När ugnen är het, duscha in i ugnen med vattenspruta.
Flytta limporna försiktigt till bakplåtspapperet och den heta plåten.
Grädda i 240 C ca 15 minuter, sänk till 175 och grädda ca 20 minuter till.
Låt kallna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar