onsdag 20 mars 2013

Surdegsbröd

5 g jäst
650 g fingervarmt vatten
ca 1100 g eco vetemjöl, spara en del till jäsningen
450 g surdeg
15-20 g salt
ca 15-20 g vardera av valbara nötter och frön
t.ex hackade valnötter eller pecannötter, solrosfrön,
linfrön, sesamfrön, pumpafrön, russin eller hackad aprikos.

Blanda jästen i det fingerljumma vattnet, i en bakmaskin eller i en bunke, så att den löses helt upp i vätskan. Blanda i mjölet och surdegen. Kör först långsamt
så att allt blandar sig, ett par minuter. Kör sedan snabbare i ca 15 minuter.
När det är ett par minuter kvar blanda i saltet och kör lite till.
Frön och frukt tillsätts på slutet.

Mjöla degen och låt jäsa ett par till tre timmar under bakduk. Baka ut till
två avlånga bröd och sätt dem på bakplåtspapper. Låt jäsa ett par
timmar, eller över natten i svalskåp.

Värm ugnen till 240 grader med två plåtar i. Sätt en bunke med
kallt vatten på ugnsbottnen så får du en knaprig yta på brödet.
När ugnen är varm, dra över bakplåtspappren med bröden över på
de heta plåtarna. Spraya kallt vatten in i ugnen innan du sätter in
bröden.

Gräddas i ca 35-40 minuter. beroende på ugn Efter ungefär halva tiden
tas temperaturen ner till ca 175C.

Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar