Pizzadegen räcker till 4 normalstora pizzor
Ingredienser:
2,5 dl vatten
25 g olivolja
1 tsk honung
150 g vetesurdeg
200 g durumvete
300 g vetemjöl, ca
1 tsk salt
(Om man önskar en snabbare jäsning, tillsätt
ett par teskedar torrjäst, eller ca 10 g färsk jäst
och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek)
Kör i degmaskin ca 7-8 minuter, tillsätt
saltet och kör i ett par minuter till, eller
tills degen känns bra.
Degen skall jäsa länge,
så det är bäst att göra degen kvällen
innan du skall baka pizzorna och låta
jäsa i kyl över natten.
Ta fram degen några timmar före och
låt den bli lite varmare och
jäsningen intensivare. Låt jäsa till dubbel
storlek.
Dela i fyra delar och rulla till jämna
bullar, som sen får jäsa i lugn och ro ett
par timmar, eller tills
det är dags att kavla ut, fylla
och grädda.
Favoritfyllning:
Hemmagjord tomatsås (receptet finns tidigare i bloggen)
Färsk spenat
Färska tomatskivor (om man så önskar)
Prosciutto-skinka (kan antingen följa med i ugnen
eller tillsättas ovanpå tillsammans med ruccolan
vid serveringen)
svarta oliver
riven Mozzarella-ost
Till servering:
Ruccolasallad
Gräddas på förvärmd sten, eller i vanlig ugn i 225-250 C ca 15 minuter,
eller tills pizzan har fin färg.
Dekorera med färsk ruccola och krydda med torkad eller färsk oregano.
Gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar