måndag 12 november 2012

Friccadelli pomodori

Gör först tomatsåsen

4 gula lökar och  4-5 klyftor vitlök hackas och brynes lätt i olivolja i en järngryta
2 stjälkar bladselleri hackas och fräses med.
Tillsätt salt och peppar samt paprikapulver
3 burkar tomatkross av god kvalitet
plus lite vatten
3 knappar grönsakbuljong
2 teskedar honung röres ned
Färska kryddor såsom oregano, timjan och basilika
hackas och blandas i och får koka med, torkade går också bra.
Låt tomatsåsen sakta puttra under lock och börja med
friccadellerna.

400 g nötfärs, blandmalet eller malt kalkon- eller
kycklingkött
2 små gula lökar hackas och brynes lätt i olivolja.
När löken är mjuk tillsätt en liten skvätt vatten, låt koka
upp och sedan svalna lite
(Ifall man vill ett par msk ströbröd eller en skiva fullkornsbröd
utan kanterna för fastare deg)
1 uppvispat ägg
Blanda ner köttet och krydda med örtsalt, peppar, paprikapulver etc.
Rör ihop allt till en smidig deg och rulla sen små köttbullar,
ca 2-2,5 cm i diam., och sätt dem på en
skärbräda tills de ska i grytan. Eller använd spritspåse och spritsa
först i handen, forma lite, och sedan ner i grytan.

Smaka av tomatsåsen och krydda tills den känns bra. Sen är det dags
att försiktigt sänka ner friccadellerna en i gången i den sakta kokande såsen.
Tryck ner dem försiktigt så att de ligger under ytan och sätt på
locket. Kokas sakta under lock i minst 20 minuter.
Dekoration: Färska örter som bladpersilja, basilika etc..

Servering: Valbar pasta och sallad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar