söndag 9 december 2012

Porterstek

1-1½ kg nötstek eller rostbiff
8 chalottenlökar
5-6 klyftor vitlök
2-3 morötter
1- 1½ dl soja
2 flaskor porter
5 knappar grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
svartpeppar
ca 3 dl grädde
(inget salt behövs pga sojan och buljongen)
1 tsk svart vinbärsgelé eller lingonsylt

Koka upp rotsakerna, löken och kryddorna
med soja och porter. Tillsätt köttet i den kokande
vätskan och låt koka under lock i en järngryta i en och
en halv timme på första sidan och ca en timme på
andra sida. Ta upp portersteken och vira in i aluminium-
folie och låt vila tills såsen är klar.

Sila bort rotsaker och övrigt och låt sedan såsen
koka ihop. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare
tills såsen är tjock och god.  Ifall såsen känns
för lös blanda lite maizenamjöl i lite av såsen och blanda
ner i grytan. Tillsätt svartvinbärsgelé eller lingonsylt.
Låt koka ytterligare en stund och avsmaka igen.

Till portersteken serveras äkta potatismos, svartvinbärsgelé
ångkokt broccoli och grönsallad.

Räcker till 6-8 personer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar