torsdag 24 november 2011

Mormors kanelsnurror

150 g smör
½ liter mjölk
50 g jäst (eller två påsar torrjäst)
1½-2 dl socker
2 tsk kardemumma
1½-2 tsk salt
1 ägg, plus ett ägg till pensling
1,4 kg vetemjöl (ca)

Fyllning: Smör, strö-,  rå- eller rörsocker och kanel,
alternativt kardemumma.

Pensling: Uppvispat ägg och pärlsocker

Smält smöret och blanda i den ljumma mjölken
så att spadet blir fingervarmt, lös upp jästen  i vätskan.
Tillsätt sockret och kardemumman tillsammans med det uppvispade ägget.
Kör alltsammans i bakmaskin. Blanda sist i mjölet och bearbeta
väl. Var försiktig med mjölet så att degen inte blir för hård, då
jäser den sämre. Spara till utbakningen i stället.

Låt jäsa till dubbla storlek på varm och dragfri plats i en timme.

Dela degen i tre delar. Mjöla bakbordet. Kavla ut till en oval fyrkant,
25x35 cm ungefär och ca 8 mm tjock. Fyllning rumsvarmt smör, rå eller
rörsocker och kanel. Vik över degen på mitten och tryck till lite.
Skär sedan i ca 2 cm breda degremsor som sedan snurras ihop till bullar
och läggs i formar eller på bakplåtspapper.

Snurrorna bör jäsa under duk på plåten ännu en timme innan de
penslas med uppvispat ägg och pärlsocker och gräddas i 200 C
ca 12 minuter. Kolla de sista minuterna så att bullarna blir så
gyllenbruna du vill ha dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar