torsdag 12 april 2012

Varmrökt lax med färskpotatis eller stuvad potatis

1 kg laxfilé av mittbiten
1½ msk havssalt
knappt en matsked rörsocker eller vanligt strösocker
nymalen vitpeppar från kvarn
Alspån i bottnen av rökugnen
(Ett par kvistar enris)

Laxfilén sätts med skinnsidan neråt i elrökugn,
eller vedeldad rökugn. Röks cirka en timme eller
1 timme och 10 minuter.
Följ med de sista minuterna.

Sommartid är det ljuvligt att få njuta av de första
färskpotatisarna till den nyrökta laxen. Smörslungade... dekorerade med
färsk dill och gräslök....
Underbart gott med nygjord örtasås eller sås av smält smör
med hackad gräslök och lite extra havssalt.

Stuvad potatis
(kan man njuta av övriga tider av året ..)

Skala och skiva 10 st mandelpotatisar. Låt koka mjuka
i lättsaltat vatten. Gör en bechamelsås av lättmjölk,
ca 5 dl och knappt en deciliter majzenamjöl. Låt sakta
koka ihop. Krydda med örtsalt och citronpeppar
och klipp rikligt med gräslök över.

Servering: Blandsallad, Örtasås, dill och citron

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar