måndag 20 augusti 2012

Jordgubbspaj




100 g rumsvarmt smör
l dl rörsocker
1 uppvispat ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
(eller 2 dl graham- eller fullkornsmjöl
och 1 dl vetemjöl)
1 tsk bakpulver.

Fyllning:
5 dl färska skivade jordgubbar
2 ägg
2 dl creme fraiche
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Rör smör och rörsocker vitt och pösigt och
rör sen ner det uppvispade ägget. Blanda ner
mjölet tillsammans med vaniljsockret och
bakpulvret. Smörj en pajform och
tryck ut pajdegen i formen, ända upp
till kanterna.
Förgrädda mitt i ugnen på 175C i
ca 12 minuter. Vispa under tiden ihop fyllningen.
Ta ut pajskalet ur ugnen och häll den
uppvispade fyllningen över.

Fördela de skivade jordgubbarna jämt i smeten.

Gräddas ytterligare i 25-30 minuter, eller
tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg.

Låt pajen kallna innan servering.
Serveras med lättvispad grädde smaksatt
med vanilj.

(Man kan välja bär efter säsong. Sätter man i
frysta bär är det bäst att sätta otinade bär så färgar
de inte av sig)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar