måndag 20 augusti 2012

Jordgubbstårta med vaniljkräm



6 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
1,25 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver

Fyllning: Jordgubbar, vaniljkräm och vispad grädde
(l liter vispgrädde för hela tårtan).

Smörj och mjöla en form ca 24 cm i diam.
Klipp en rondell av bakplåtspapper och sätt i
botten. Sätt ugnen på 175C.

Ägg och strösocker vispas vitt och pösigt
och blandas försiktigt med vete- och potatismjöl
samt bakpulvret. Häll smeten i formen och
grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min.

Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den
sen i 3 bottnar. Vill man ha en saftig tårta kan man
dränka bottnarna försiktigt med ca 1 dl valbar saft.

Vaniljkräm: (Kan göras dagen innan så att den
hinner stelna ordentligt)

5 dl grädde eller gräddmjölk
3 blad gelatin
1 vaniljstång
½ dl pudersocker

Sjud upp gräddmjölken med pudersockret och vaniljstången
som delats på längden och skrapats ur. Får inte koka!
Låt sedan svalna. Under tiden blötläggs gelatinbladen
i vatten. Krama ur och rör ner i den avsvalnade
gräddmjölken, Plocka upp vaniljstången.
Ett enkelt sätt är att beklä t.ex. två mattallrikar
med plastfolie och låta vaniljkrämen stelna där
över natten. Sedan är det bara att vippa plastfolien
med valinjkrämen över tårtbottnarna, skiva ner
jordgubbarna och täcka med vispgrädde.

En annan variant av vaniljkräm med äggulor som blir mjukare i
konsistensen och kan spritsas. Lite mera jobb ... men godare!

5 dl gräddmjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 1/4 dl socker
2,5 msk majzena

Vispa äggulor och maizena och hälften av sockret
Koka gräddmjölken, vaniljstången och resten av sockret.
Blanda ner den kokande mjölken i äggblandningen och
häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme tills krämen
tjocknat. Får absolut inte koka ... då blir det äggröra!


Dekoration:

Jordgubbar efter behag, ca 2 liter är ganska lagom.
Vispad grädde både till fyllning och dekoration, ca 1 liter

Underbart god sommartårta som går åt som smör i solsken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar