Gör fördegen dagen innan du skall baka..
..
5 dl ljummet vatten och 4 dl grovt rågmjöl blandas tillsammans
med 1 dl rågkross och 1 dl linfrökross samt 2 msk honung och
får stå till följande dag och surna till ..
Bakdagen ..
Blanda ut 12 g jäst i ljummet vatten tillsammans med
2 msk baksirap
(plus 4 dl rågsurdeg ifall man råkar ha, då kan man minska lite på jästen till ca 10 g)
1½ msk salt i slutet av knådningen.
.
Tillsätt lite åt gången av 8 dl grovt rågmjöl och 5 dl vetemjöl
samt till utbakningen ca 5 dl rågmjöl.
Knådas i maskin minst 15-20 minuter (tillsätt 1½ msk salt
efter halva tiden och knåda färdigt), degen mjölas före jäsningen.
Låt jäsa på varm plats i 1½-2 timmar (eller övertäckt med plast i svalskåp
över natten). Låt jäsa upp en stund sen du tagit fram degen ur kylen innan
den bakas ut. (Ifall du haft i surdeg behöver degen längre jästid, ca 3 timmar.)
Mjöla bakbordet väl. Baka ut degen och knåda så lite
som möjligt. Rulla en långd och dela i bitar. Baka ut till kakor eller hålbröd
som mjölas och naggas med brödnagg.
Av denhär degen blev det 12 mindre och ett större bröd.
Låt jäsa på plåten 1½-2 timmar.
Sätt ugnen först på 225C. När ugnen är varm, duscha med
vattenspruta uppe och nere i ugnen och sätt därefter in
första plåten. Sänk temperaturen till 175C och grädda
de små rågkakorna ca 20 minuter, och större bröd ca 30-40 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar