söndag 9 september 2012

Varmrökt lax med ugnsrostade grönsaker

1 hel benfri laxfilé (ca 1 kg) röks i vedeldad rökugn, skinnsidan ner.

1 msk fint havssalt
knappt en msk strösocker eller rörsocker
Malen vitpeppar från kvarn.
Till rökningen används alspån, eventuellt också
en enriskvist eller t.o.m en grankvist kan användas.

Laxen röks i 35-40  minuter beroende på storlek, eller tills den är gyllenbrun, men inte för länge, då blir den torr.

Serveras med ugnsrostade grönsaker i klyftor, t.ex. bataat,
rödlök, morot, champinjoner, zucchini och
en hel vitlök samt ångkokt broccoli.

En fräsch grönsallad och örtasås serveras till.

Sommartid byts de ugnsrostade grönsakerna
ut mot färskpotatis, dill och smörsås med
gräslök. Mums ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar