Blötlägg trattkantarellerna
(minst 1½-2 timmar).
Det behövs ca 3 dl eller mer.
Låt rinna av i duschlag.
Stor stekpanna med teflonbotten behövs,
eller gjutjärnspanna.
8 st ecologiska ägg och
2 msk vatten per ägg vispas ihop och
ställs åt sidan. Lite salt och peppar.
Fräs först vattnen ur trattkantarellerna. När vattnet
avdunstat tillsätt en klick smör (eller olivolja)
och en eller två hackade chalottenlökar plus ett par klyftor
hackad vitlök och låt sakta bryna med.
Kan tillredas endast med trattkantareller och lök men man kan
också tillsätta några skivor serranoskinka, eller annan skinka,
eller rökt eller grillad lax, några blad mangold, några delade
körsbärstomater, lite paprika eller något annat lämpligt.
Smaksätt med salt, peppar, paprikapulver etc.
När allt verkar färdigbrynt riv ett par deciliter
parmesan- eller mozzarellaost och blanda ner i äggvispet.
Häll äggvispet tillsammans med osten över i stekpannan
och låt sakta sjuda under lock på spisen i ca 15-20 minuter,
eller tills äggstanningen stelnat.
Kolla undertill så att inte frittatan bränns. Man kan
svänga den om man vill, men det behövs inte.
Om man har gjutjärnspanna som kan sättas i ugn så
går det också bra att köra klart i ugnen på 150-175C i ca
15 minuter, eller tills frittatan stannat och har fin färg.
Dekorera med bladpersilja eller annat kryddgrönt.
Servera en god sallad till.
En frittata är ett suveränt sätt att ta hand om rester, den kan
innehålla nästan vad som helst. Fritt för fantasin ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar