400 g ljummet vatten
2 tsk torrjäst eller 12 g färsk jäst
200 g vetesurdeg
50 g olivolja
500 g vetemjöl special
400 g durumvete
20 g havssalt
100 g svarta urkärnade oliver
(50 g hackade soltorkade tomater, låt oljan
rinna av så att inte degen blir för tung)
50 g rostad lök
(2-3 klyftor hackad vitlök om man önskar)
Blanda alla ingredienser i bakmaskin utom saltet
och oliv/tomat/lökblandingen. Kör i 15 minuter.
Tillsätt saltet och kör 5 minuter till.
Tillsätt oliv/tomat/lökblandningen och blanda ihop
försiktigt.
Låt jäsa under lock 2 timmar. Vik varje halvtimme inåt mot degens mitt.
Dela i tre delar och sätt i jäskorgar eller bunkar med mjölade handdukar.
Låt jäsa 2,5 timme i rumstemperatur
eller i svalskåp över natten. (Om man jäser över natten bör degen
jäsa i olivolja och täckas med lock eller folie.
Mjölas först när de flyttas till den heta plåten, annars
blir skorpan för hård och brödet kan inte stiga).
Ställ in plåten att värmas i het ugn. Häll sen försiktigt ut brödet på mjölade
heta plåtarna och ställ dem sen direkt in i ugnen. Bunke med
vatten i botten av ugnen ger ett saftigt bröd med knaprig skorpa.
Grädda i 250 C i 5 minuter, sänk till 200 och grädda i 40 minuter till.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar