onsdag 6 november 2013

Lantbröd

Fördeg:
150 g vetesurdeg
200 g vatten
150 vetemjöl med hög proteinhalt
100 g durumvetemjöl
1 tsk honung

Fördegen körs i bakmaskin ca 15 minuter och får
sen vila över natten i oljad bunke med lock.

Bakning:
Ta ut fördegen i rumstemperatur en stund innan du
börjar själva bakningen.
Tillsätt 600 g ljummet vatten
300 g durumvete
700 g vetemjöl med hög proteinhalt
40 g havssalt
(ifall man vill vara på säkra sidan tillsätt lite färsk jäst)

Kör allt utom saltet i 10 min. Tillsätt saltet - kör 5 minuter
till.

Låt jäsa i oljad bunke ca 1 timme, eller till dubbel storlek.

Dela sedan degen i 3 delar och flytta över till jäskorgar eller
i bunkar med mjölade handdukar. Låt jäsa ytterligare 2 timmar,
eller låt jäsa i kyl över natten.
Flytta bröden som skall gräddas till heta mjölade plåtar.

Värm ugnen till 240C.
Sätt in brödet och ställ in en kopp vatten i botten av
ugnen eller duscha med blomspruta.
Grädda sedan i 240C i 10-15 minuter, ta ner temperaturen till 200
 och grädda i 20 minuter till.

Bröden blir nästan bättre om de jäser i korgar i kylen över  natten.
Surdegen behöver mera tid.

Låt kallna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar