tisdag 7 februari 2012

Frukostsemlor

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 msk havssalt
1 msk honung
1 dl solrosfrö
1 dl linfrö
1 dl hela speltkorn
7-8 dl eco-vetemjöl
5-6 dl fullkorns speltmjöl
1 msk olivolja

Ifall man bakar med surdeg tillsätter man endast ca 12 g jäst och 4 dl surdeg av vete, eller råg.
Då behövs ev. mera mjöl eftersom surdegen också
innehåller vätska.

Lös upp jästen i den fingervarma vätskan. Tillsätt  honung, och frön.
Blanda om ordentligt i bakmaskin eller för hand.
Tillsätt surdegen och mjölet och knåda ordentligt till en smidig deg, ca
15 minuter eller tills degen bildar långar trådar.
Tillsätt saltet i slutet av knådningen.
Spara mjöl till utbakningen, det är bra att inte degen blir för hård.

Låt jäsa under bakduk till dubbla storlek, surdegen
behöver mera jästid.

Baka ut till runda bullar och låt jäsa på bakplåtspapper
åtminstone en timme, eller på svalt ställe under natten
övertäckta med plastfolie.

Sätt ugnen på 250C och sätt in plåtarna. När ugnen är varm dra
bakplåtspapperen med semlorna över på heta plåtar och grädda först
i 10 minuter i 250 C och sänk sen till 175 och grädda sen i 5-10 minuter
till.

Låt kallna på galler under duk.

Sätt gärna en skål med vatten i botten av ugnen så får du en knaprig
yta på semlorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar