1 formbröd av vete
3-4 dl majonnäs
3-4 dl turkisk joghurt
citronsaft
hackad gräslök
hackad dill
1-2 paket kallrökt lax á 150 g (beroende på hur många lager man gör)
1-2 påsar skalade räkor ca 180 g
Dekoration:
Majonnäs- och joghurtblandning plus gräslök
ca 180 g skalade räkor
ca 150 g kallrökt lax
1 liten burk stenbitsrom
citronskivor
dillkvistar
Skär kanterna av formbrödet och dela sedan i 4-6 lager beroende på
hur många lager fyllning man gör.( Ju flera lager desto saftigare tårta).
Man kan också fylla ett par lager med tonfisk om man vill det.
Bred ut delarna på smörpapper och dränk med lite citronsaft
(½ pressad citron plus 2 dl vatten). Låt dra en stund.
Blanda sedan till majonnäsen, 3-4 dl majonnäs och 3-4 dl turkisk joghurt.
Krydda med örtsalt och citronpeppar. Bred ett lager ca ½ cm på alla delar
och fyll med vartannat lager kallrökt lax och vartannat lager räkor.
Strö över gräslök och dill och täck med följande lager. Pressa ner för varje
lager så att tårtan sätter sig. När alla lager är på plats tryck än en gång och
täck sedan med ett lager av majonnäsblandningen. Såhär långt kan man
förbereda och eventuellt också frysa ner och ta upp att tina i kylskåp kvällen
innan den skall färdigdekoreras, eller så gör man tårtan klar direkt. Den bör
i alla fall stå över natten i kylskåp för att safta till sig.
Räkorna samt de sista dekorationerna ovanpå tårtan kan tillsättas strax innan servering.
Toppdekoration:
Ett lager av majonnäsblandningen bredes över hela tårtan, kan behövas mer än som angetts ovan. Hackad gräslök utmed sidorna. Gör små laxrosor som placeras utmed övre kanterna på tårtan. Innanför ymnigt med skalade tinade räkor. Teskeda till siste klickar av stenbitsrommen snyggt över tårtan och dekorera med tunna citronskivor och dillkvistar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar