onsdag 21 september 2011

Broccolipaj med rökt renstek och blåmögelost


0,75 dl olivolja
0,75 dl ljummet vatten
2 dl fiberhavregryn
2½-3 dl speltmjöl
½ tsk bakpulver
(Vill du använda vetemjöl och 
vanliga havregryn är det helt ok).
 Blanda ihop degen och tryck ut 
den i en smord pajform, 
ända upp till kanterna. 
Förgrädda ca 15 min i 175-200 grader.
Blanda under tiden ihop fyllningen.

Fyllning:
3 ägg, 3 dl grädde, lättgrädde eller mjölk. 
Riv eller skär rökt renstek i små strimlor. 
(Kan också bytas ut mot bräckt bacon).
Riv en halv auraost-trekant (blåmögelost 
ca 100 g) i blandningen.
Vitlök efter behag, minst 3-4 klyftor. 
Riv mozzarella eller annan mild ost,
ca 2-3 dl och blanda ner tillsammans med
Små broccolibuketter ca ½ huvud.

Allt blandas ihop. Salt behövs bara lite 
eftersom den rökta rensteken är ganska
salt, men citronpeppar passar fint.

Ta ut det förgräddade pajskalet och häll i 
fyllningen.
Gräddas ca 35-40 minuter, eller tills den 
är gyllenbrun.
Pajen är godast när den stått några timmar, 
så man kan gott göra den i förväg och 
värma på lite 100-150C.
Går också bra att frysa.

Grönsallad och ett fylligt rödvin till - 
jättegott för den som gillar mögelost. 
Kan också bytas ut till annan ost 
om man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar