Sätt 5 dl gröna linser i blöt i kallt vatten i kylskåpet kvällen innan du skall koka soppan.
Skala och strimla grönsakerna, ej för smått om de skall mixas
3 gula lökar
1 purjolök
4-5 vitlöksklyftor
3-4 morötter
1-2 selleristjälkar
2 paprikor (och andra lämpliga grönsaker som råkar finnas).
3 st torkade små chili får fräsa med och sedan också koka med,
men kom ihåg att fiska upp dem innan du mixar! Annars går det
bra med chilipulver eller färsk chili, akta styrkan.
Fräs allt i olivolja i en rymlig gryta eller kastrull (5 liter minst).
Går också fint att ugnsrosta och sen mixa.
Grönsaksbuljong efter behag, jag brukar sätta åtminstone
4 tärningar.
Tillsätt tomatkross 3/4-1 l. Godast blir det om man gör av färska
tomater som kokats och skalats, de sätts i så fall i efter att du fräst de övriga grönsakerna och rotsakerna.
Ett knippe färska örter får koka med, t.ex. persilja, timjan, oregano, basilika.
Späd på med kokt vatten från vattenkokare och rör om.
Låt allt koka sakta i 1 timme. Avsmaka med salt, citronpeppar,
paprikapulver och honung för att runda smaken.
När grönsakerna känns mjuka fiska upp örtbuketten och pepperonin
och mixa till en jämn soppa. Tillsätt de gröna avrunna linserna och låt
sakta puttra nån timme tills de känns mjuka och soppan kokat ihop.
Avsmaka ännu en gång och klipp i massor av bladpersilja.
Servering: Ett gott bröd och ost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar