250 g rumsvarmt smör och
2,5 dl strösocker eller råsocker röres pösigt.
Tillsätt 1 dl mörk sirap under fortsatt omrörning.
Blanda ihop de torra ingredienserna:
Var försiktigt med mjölet, degen blir svår att kavla och spricker ifall
du sätter för mycket mjöl från början. Sätt hellre till lite i gången och under
degen när du kavlar. Man får vara lite envis och trycka ihop degen också
under utkavlingen ifall den spricker, den tar nog ihop efter en stund.
Ca 600 gram vetemjöl (plus lite för utkavlingen)
½ msk bikarbonat
2 tsk stött kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk pomeransskal
1 tsk nejlika
Blanda ihop allt till en smidig deg, gärna med elvisp. Låt degen vila
svalt en stund innan du börjar kavla ut den till pepparkakshjärtan
stjärnor eller vad du vill.
Kakorna gräddas genast i medelvarm ugn, 200 C ca 7-8 min.
Låt kallna på plåten.
Ifall de rinner ut vid gräddningen är det bra att sätta degen
i kylskåpet en stund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar