tisdag 9 oktober 2012

Fröbaquetter (jästa över natten)

(4 baquetter)

6 dl kallt vatten
(eller 2 dl vatten och 4 dl surdeg av vete)
12 gram jäst (5 g jäst)
1 msk havssalt
1½ msk olivolja
1 msk flytande honung
6 dl ekovetemjöl
6 dl speltmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl linfrö (eller vilka frönn som helst).

Lös upp jästen i vätskan och blanda ner de övriga
ingredienserna. Tillsätt mjölet och fröna.

Låt jäsa länge, ca 6-8 timmar. Man kan t.ex. göra
degen på kvällen om man skall servera baquetterna
till lunch, eller om man skall servera dem på kvällen
gör man degen på morgonen.

Baka ut till 4 baquetter på mjölat bakbord när degen är färdigjäst.
Knåda inte för mycket så att luftbubblorna försvinner. Vrid baquetterna
och mjöla. Kavla försiktigt och tillsätt hackade örter emellan, vik över
och vrid.

Låt jäsa på bakplåtspapper ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250C och värm plåtarna samtidigt. När ugnen är het
tar man ut plåtarna och drar bakplåtspappren med bröden på.
Spreja in i ugnen med kallt vatten så får bröden spröd yta.
Grädda först 7 minuter och sänk sedan värmen till 175 och grädda klart.
Låt svalna på galler.

Om man vill ha riktigt goda bröd kan man kavla ut degen till en rektangel
och fylla med vitlökssmör och örter. Vik sedan degen över, skär till fyra
bröd och vride baquetterna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar