måndag 8 oktober 2012

Gammaldags äppelpaj

En underbar paj med frisk smak av rårivet äpple..

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
5-6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
8-10 trädgårdsäpplen (beroende på storlek)

Rör smöret och sockret vitt och pösigt. Tillsätt
äggen ett i taget och rör om ordentligt. Rör sedan ner mjöl,
bakpulver och vaniljsocker och dela sen
degen i två lika stora delar. Smörj en pajform och
kavla ena halvan till en lagom stor rondell som trycks
ner i pajformen.

Skala och riv äpplena grovt. Pressa citronsaft över så mörknar
de inte lika mycket. Fyll upp med äpple ända upp till kanten.
Strö över 1-2 msk socker. Kavla sedan ut resten av degen
på bakplåtspapper och utforma ett lock till pajen.
Skär bort överflödig deg och nagga med en gaffel.

Gräddas i 175C i ca 35-40 minuter

Låt pajen kallna. Dofta över pudersocker innan servering.

Serveras med lättvispad grädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar