onsdag 17 oktober 2012

Solrosbröd med surdeg

5 g jäst
(25 g jäst ifall du inte har surdeg)
3 dl ljummet vatten
6-7 dl jästbrödsmjöl (eller eco-vetemjöl)
2 dl fullkornsvetemjöl
4 dl vetesurdeg
1 msk honung
1½ dl solroskärnor eller hackade valnötskärnor
2 tsk fint havssalt.

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan hälften
av mjölet och de övriga ingredienserna utom surdegen och saltet.
Kör i maskin ca 5-6 minuter.
Tillsätt surdegen plus resten av mjölet och kör ca 10 minuter.
När man ser att degen börjar bli lång och se klar ut, tillsätt saltet
och kör ca 5 minuter till.
Degen skall vara lösare än en vanlig bröddeg.
Mjöla ordentligt omkring brödet. Hantera degen försiktigt
så att inte luftbubblorna försvinner.

Mjöla och forma degen försiktigt till ett runt bröd och vik in
kanterna några gånger försiktigt under jäsningen. Låt
jäsa på bakbordet (på ett bakplåtspapper så är det lätt
att flytta brödet till plåten), eller i jäskorg.
Strö över solrosfrön.
Låt sen jäsa under bakduken till dubbel storlek.

Värm ugnen först till 250 C, sätt in plåten i ugnen.
När den är varm duscha uppe och nere med duschflaska.
Sätt också en skål med vatten i ugnens
botten så får du en krispig yta på brödet.
Flytta brödet till den varma plåten genom att försiktigt dra
bakplåtspappret med brödet till plåten.

När brödet är i ugnen kör ca 10 minuter på 250 C och sänk sedan
till 200 C och grädda i 20 minuter till. Totalt ca 35 minuter.

Låt kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar