onsdag 7 december 2011

Julens godaste pepparkakor

Ingredienser:

2,5 kkp rörsocker (eller strösocker)
2 kkp grädde
1 kkp mörk sirap
2 tsk kardemumma
2 tsk pomeransskal
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
2 tsk ingefära
250 g smör
750 g fint vetemjöl (plus rikligt med mjöl till utbakningen)
2 tsk bikarbonat blandas med mjölet

Allt utom smöret, mjölet och
bikarbonaten blandas i en tjockbottnad
kastrull och kokas under omrörning i ca 15 minuter.

Ställ pepparkakskoket att svalna och låt smöret
smälta ner under omrörning.

När smöret smält tillsätter man vetemjölet blandat
med bikarbonaten. Funkar bäst om man använder elvisp på låg hastighet. Var försiktig med mjölet och spara lite till utkavlingen så
att inte degen blir för hård.

Låt degen stå svalt under lock över natten, men ta fram den i
rumstemperatur en stund innan du börjar baka ut. Ifall pepparkakorna
flyter ut under gräddningen, sätt degen tillbaka i kylskåpet och
ta ut endast det du behöver till varje utkavling.

Mjöla under när du kavlar ut till tunna pepparkakor så är degen
mera lättarbetad och fastnar inte.

Gräddas genast i ca 200 C beroende på ugn, i ca 7 min.
Låt pepparkakorna svalna på plåten. Flyttas i burk med tätt lock
sedan de svalnat helt.

Tips: De sista degresterna kan man kavla ut till en oval fyrkant och pensla
med ägg och pärlsocker (går bra utan också).  Skärs till 1,5 cm breda
sticks genast du tar dem ur ugnen. Läckert tilltugg till glöggen !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar