ca 1 kg laxfile som befrias från skinnet och skärs i 2x2 cm stora tärningar
200-300 g skalade räkor eller kräftstjärtar
3 morötter i strimlor
6-7 potatisar i strimlor
lite blomkålsbuketter om man vill
½-1 purjolök i strimlor
1-2 vitlöksklyftor
3-4 buljongtärningar eller knappar
1 kuvert saffran
3 små torkade pimiento får koka med (kom ihåg att ta bort dem innan servering)
salt, örtsalt, citronpeppar, paprikapulver, (ev. ett stänk curry)
finhackad dill
finhackad persilja
en skvätt grädde eller smetana
Börja med att skala och strimla eller tärna potatis och
morötter och låt stå i vatten tills de behövs.
Skölj purjolöken noga och dela på längden, skär i strimlor.
Krossa vitlöksklyftorna. Fräs purjolöken och vitlöken lätt
i olivolja, tillsätt saffran och låt fräsa med. Sätt till buljong och späd
på med kokt vatten. När det kokat upp tillsätt potatis- och morotsstrimlor
och låt småkoka tills de är mjuka. Efter en stund tillsätts
blomkålsbuketterna. Tillsätt en skvätt grädde och låt koka in
så att det känns simmigt.
Tillsätt laxtärningarna ca 10 minuter innan servering och låt sakta
koka så att de inte kokar sönder. Sist de tinade räkorna, sen ska
anrättningen bara småsjuda så att räkorna blir varma.
Massor med dill och persilja till servering.
Kom ihåg att ta bort pimienton!
Gott till är hembakat bröd eller knäckebröd och god ost.
Vill man ha riktigt mycket string serverar man vitlöksaioili
till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar