torsdag 22 december 2011

Köttpastejer

500 gram nötfärs, eller mer om du vill ha dem köttigare
3 lökar, gul eller chalottenlök
Om man önskar, ett par vitlöksklyftor
3-4 dl kokt avsvalnat basmatiris (kan lämnas bort)
buljongtärning eller fond, ett par stycken, samt
3 dl vatten
2 msk tomatpuré eller chilisås
4 msk tomatketchup
salt, peppar, paprikapulver efter behag
torkad oregano

Börja med att koka riset, ca 2 dl okokt.
Bryn köttet och löken. Späd på med buljongen, vattnet och krydda.
Låt vätskan koka ihop en stund och blanda sedan ner riset.
Krydda efter behag och smaka.

Har inget lätt recept på smördegen så jag har fuskat
och köpt färdig bladdeg för salta degar, den är helt ok.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till 2-3 mm:s tjocklek
och ta ut rondeller, ca 9-10 cm i diameter. 
Pensla med uppvispat ägg runt kanterna så att pastejen hålls
fast vid gräddningen.

Sätt en liten matsked av köttblandningen i mitten och
vik över till en halvmåne. Pressa med gaffel runt kanterna.
Pensla med uppvispat ägg och nagga med gaffel.

Pastejerna gräddas i 200-225 C i 12-15 minuter, eller tills de
är gyllenbruna. Låt kallna på galler. Av 500 g degplattorblir det
ca 50 st små pastejer.



Tips:
Ifall man inte orkar, har lust eller annars inte har tid att kavla och ta ut
rondeller, kan man göra det på ett snabbare sätt enligt bilden ovan.
Kavla ut en platta färdig deg till en rektangel och dela den på hälften.
(Råkar man ha överbliven fyllning i frysen sen i julas är det riktigt bra,
annars får man hitta på en annan fyllning.)

Placera fyllningen längs mitten, strö över hackad persilja, oregano eller
timjam. Vik över och pensla kanterna så de tar ihop. Vänd sedan
pastejen upp och ner på bakplåtspapper. Nagga, pensla och strö
sesamfrö över.

Grädda och låt kallna lite. Skär sen i lämpliga bitar på snedden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar