tisdag 13 december 2011

Gravad ört- och vitlöksströmming

1 kg färsk strömming (ca 500-600 g rensad
och filead strömming)

Nuförtiden rekommenderas att man djupfryser
strömmingsfilerna minst 1-2 dygn innan gravningen.
Tinas då upp i kylskåp, det
tar ca ett dygn.

Gravningen:

Koka upp 5 dl vatten och låt svalna.
Blanda ner 1 dl ättickssprit och 1 större msk salt,
dillkvistar.
Rensa och filea strömmingen om du inte har
färdigt fileade.
Om man vill dra av skinnet går det enklast efter
att de stått i lagen över natten.
Fileerna bör stå ett dygn i lagen i kylskåpet,
därefter drar man av skinnet och de blandas ner i
ört- och vitlökssåsen.
Det går också bra att ha skinnet kvar.

Ört- och vitlökssås:

2-2,5 dl creme fraiche eller turkisk joghurt
2-2,5 dl majonnäs
3 msk gräslök
3 msk persilja
3 msk dill
lite färsk hackad dragon om man tycker om det
några droppar citron
3-4 pressade vitlöksklyftor
(ev. lite senap)
örtsalt, citronpeppar

Kryddor och örter efter behag.

Låt dra i kylskåpet åtminstone några timmar före servering,
helst till följande dag. De blir bara godare efter hand.
Håller 2-3 dagar i kylskåp.

Har också försökt med att frysa in strömmingsfiléerna sedan de
legat i lagen och sedan tagit upp dem ur frysen vid behov och tinat
upp i kylskåp, det gick hur bra som helst. Det är bäst att passa på
när man får tag i fin, färsk strömming. Klarar sig säkert någon månad
i frysen. Låt dem ligga i örtsåsen några timmar i kylskåp före
servering.

Passar lika bra till julbord som till midsommarbuffé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar