måndag 2 januari 2012

Formbröd av fullkornsvete

50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk (fingervarmt)
2 tsk havssalt
1 msk flytande honung
ca 12,5-13 dl fullkornsvetemjöl (eller fifty fifty med vanligt jästbrödsvetemjöl).

Vitt vetemjöl kan också användas ifall man t.e.x vill göra bröd till smörgåstårta.

Lös upp jästen i den fingervarma vätskan. Tillsätt honung och knåda in mjölet med bakmaskin eller för hand. Spara lite mjöl till utbakning, det är bättre att inte degen blir för hård,
då jäser brödet sämre.

Låt jäsa på varm och dragfri plats under duk i ca 1 timme,
eller till dubbel storlek. Sätt ugnen  på 175 C. Dela degen i
två delar och sätt bakplåtspapper i två brödformar, ända upp
till kanterna så behöver du inte smörja.

Dela degen till 2 jämna limpor och låt jäsa i formarna
45 min. - 1 timme innan de gräddas i ca 1 timme.

Låt svalna på galler under bakduk.

Kan användas till rostbröd, snittar osv.

Till smörgåstårta passar inte fullkornsbröd, det blir för hårt
och torrt, och drar inte i sig fyllningen som det ska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar