50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk, eller fifty fifty
1 matsked honung
1 msk salt
4 dl fullkornsvetemjöl
2,5 dl vanligt vetemjöl
ca 8 dl speltmjöl
(Vill du baka baquetterna enbart på vitt vetemjöl
går det också bra)
Fyllning:
4 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
en klick smör får smälta ner
lite havssalt
finhackad persilja
Smula jästen i en bunke med det fingerljumma vattnet. Tillsätt saltet
och honungen. Knåda ner mjölet i bakmaskin eller för hand.
Spara lite mjöl till utbakningen så att inte degen blir för hård.
Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Gör under tiden fyllningen på följande sätt: Pressa vitlöksklyftorna i
upphettad olivolja, låt sakta fräsa lite. Blanda sen ner finhackad
persilja och låt en smörklick smälta ner tillsammans med en nypa salt.
Låt svalna.
Tryck eller kavla sen ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen.
Bred vitlöksblandningen över degen, vik över och skär den i 4 delar,
vik över delarna på längden och vrid till längder.
Forma så att det ryms 4 längder på en plåt.
Låt jäsa en timme under duk.
Grädda i ca 225C i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt svalna under bakduk. Jättegoda som nygräddade, men
går också utmärkt att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar