tisdag 17 januari 2012

Minipizza

Pizzadeg:
3 dl fingervarmt vatten
ca 30 gram jäst
2 tsk havssalt
1 msk olivolja
1 msk honung
ca 8 dl speltmjöl plus vad som behövs till
utbakningen. Man kan naturligtvis också
använda vanligt vete- eller jästbrödsmjöl men
då är ju inte minipizzorna lika hälsosamma.

Knåda ihop degen i en rymlig bunke och låt jäsa
1 timme under bakduk.

Koka under tiden tomatsåsen:
 4-5 hackade vitlöksklyftor
1-2 rödlökar
2 msk olivolja
2-3 msk tomatpuré
2-3 burkar tomatkross, eller färska tomater 8-10 st, som kokas,
flås och mixas. (Lite mera socker behövs ifall man använder färska tomater)
2 tsk rörsocker eller honung
1 buljongknapp
havssalt, citronpeppar eller svartpeppar
lite torkad oregano.

Bryn löken och vitlöken i olivoljan och tillsätt de övriga ingredienserna
och låt sakta koka ihop. Krydda och smaka.

Fyllning: Tomatsåsen, skivade champinjoner, strimlad skinka, tonfisk
räkor, musslor, mozzarella- eller annan ost.

Förbered fyllningen med att skiva champinjoner och mozzarella,
strimla skinka osv. Sätt alla fyllningar i skålar så allt är nära till hands
vid utbakningen.

Kavla ut pizzorna i lagom stora delar så de ryms 2 per plåt. Naturligtvis
kan man göra större pizzor om man vill det. Av denhär degen blir
det ca 12-14 om man gör små pizzor. Ha ordenligt med speltmjöl under
när du kavlar så går de lättare att hantera.

Fyll pizzorna med först tomatsås, sedan med vilken fyllning du vill
samt mozzarellaosten eller annan ost. En skvätt olivolja och ett par
varv med svartpepparkvarnen och in i ugnen genast på 225 C i ca
12-15 minuter.

Gott med färsk oregano till servering.

Går bra att frysa och ta upp efterhand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar