måndag 23 januari 2012

Fibrig råg- och nötlimpa

3 dl speltmjöl
6-7 dl rågmjöl
0,5 dl linfrö
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl pumpafrö
2 dl blandade nötter (t.ex. valnötter, hackad mandel,
hackade hasselnötter, hackade cashewnötter eller vad som
råkar finnas)
2 tsk havssalt
1 msk honung
6 dl naturell joghurt
30 g jäst (eller en påse torrjäst)
1 tsk bikarbonat.

Blanda ihop alla torra ingredienser och värm joghurten så den
är fingervarm. Rör ut jästen i vätskan (eller torrjästen med
mjölet) och rör sen alltsammans till en deg som blir ganska kladdig,
men det gör ingenting när den skall sättas i form. Det beror lite på
mjölsorterna hur mycket som behövs men fyll ut med rågmjöl tills
degen känns bra. Låt jäsa under duk i 1 timme.

Täck en 2 liters form med bakplåtspapper ända upp så behöver
den inte smörjas. Flytta över degen i formen och låt jäsa
på varmt ställe en timme till.

Grädda sen i 175 C i ca en timme.

Låt svalna under duk på bakgaller.

Brödet går bra att frysa ifall man bakar två åt gången..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar