Denna mängd räcker till för 4 personer:
6 dl grädde, eller gräddmjölk
1 vaniljstång
1 dl strösocker
3,5 blad gelatin
Dekoration: Skivade jordgubbar, lite rörsocker, citronmeliss
Börja med att sätta gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Sjud upp grädden med vaniljstången, fröna och sockret, ska
egentligen inte koka bara sjuda upp under omrörning.
Dra till sidan och låt kallna en stund.
Vrid ur gelatinbladen och vispa ner dem jämnt i vaniljgrädden. Fyll 4 st
portionsglas upp till 3/4 från kanten (små dricksglas eller vilka du vill,
behöver rymma minst 2½ dl). Täck med plastfolie och ställ i kylskåp
några timmar. Går bra att göra dagen före ifall man ska ha gäster.
Tillsätt de skivade lätt sockrade, mosade och skivade jordgubbarna
på toppen strax innan servering, ev, också lite citronmeliss eller vinbärsblad.
Du kan egentligen använda nästan vilka bär som helst, skivade jordgubbar
med lite rörsocker, smultron, blåbär, hjortron eller vinbär.
Alla bär passar till denna underbara dessert.
Tips: Ta upp och skölj av vaniljstången och låt torka på ett rent
hushållspapper. När den är torr sätt den i en glasburk med tätt lock
och täck med strösocker. Tillslut locket och efter en tid har du eget
vaniljsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar